Et ikon fejrer 50 års fødselsdag: den 29. marts 1974 rullede den første Golf af samlebåndet i Wolfburg

  • 37 millioner enheder er blevet produceret indtil videre: hver dag i løbet af de sidste 50 år har mere end 2.000 mennesker verden over valgt en ny Golf
  • Garanti for jobsikkerhed: Ud af de 37 millioner er 20 millioner enheder af Golf produceret på fabrikken i Wolfsburg. I årenes løb er otte generationer af Golf blevet produceret i otte lande rundt om i verden
  • Sikrer vejen til fremtiden: 50-års jubilæet markeres med introduktionen af en gennemgribende teknisk opdateret Golf 8, der kommer med nye plug-in-hybriddrivlinjer med en elektrisk rækkevidde på mere end 100 km og ChatGPT-stemmestyring med kunstig intelligens

Den 29. marts for præcis 50 år siden startede Volkswagen serieproduktionen af Golf på fabrikken i Wolfsburg. Ingen vidste den dag i marts 1974, at denne kompakte familiebil - efterfølgeren til den legendariske Boble - ville blive den mest succesrige Volkswagen og bedst sælgende europæiske bil nogensinde. Den afspejlede tidsånden, gav navn til sin egen bilklasse og har mobiliseret generationer af mennesker rundt om i verden. Siden den første Golf rullede af samlebåndet i 1974, er det blevet til mere end 37 millioner enheder. Rent matematisk betyder det, at over 2.000 mennesker verden over har valgt at købe en ny Golf hver eneste dag i løbet af de sidste 50 år. I dag fejrer Volkswagen Golfens 50-års fødselsdag – men også introduktionen af den opdaterede Golf 8, der skriver endnu et kapitel i den lange succeshistorie.

Volkswagen – fra den runde Boble til den kantede Golf. De første nye Golf-modeller kunne ses i forhandlernes showrooms i juli 1974. Hvor Boblen med sin luftkølede hækmotor og baghjulstræk havde domineret scenen i mange årtier, begyndte nu endelig en ny æra med tværstillet frontmotor og forhjulstræk. Volkswagen havde allerede indledt denne teknologiske transformation kort før med introduktionen af Scirocco og Passat. Med Golf blev den nye generation af drivlinje og moderne design nu også introduceret i bilklassen med den højeste salgsvolumen.

Volkswagen genopfinder sig selv. Som efterfølger til den legendariske Boble, der var blevet produceret i mere end 21,5 millioner eksemplarer, var der enorme forventninger til, om den nye Golf – udviklet af italienske Giorgio Giugiaro og Volkswagen Design – kunne løfte arven og videreføre historien om den mest succesrige bil i verden. Og det gjorde den på alle tænkelige måder. Kunderne var så imponerede over den moderne og raffinerede drivlinje, det fleksible interiør og det nye design, at Golf allerede i oktober 1976 havde rundet en million producerede enheder.

Golf-princippet. I 1974 skrev Volkswagen følgende om sin nye kompakte familiebil med den store bagklap: "Golf tilbyder maksimal plads og sikkerhed. Den er kompromisløst designet med praktiske egenskaber for øje. Den lave vindueslinje giver føreren et godt overblik over omgivelserne, og den skrånende motorhjelm sikrer, at vejen lige foran køretøjet er synlig. Bagruden rækker langt ned, hvilket gør det nemmere at bakke bilen." Og dette enkle princip er videreført til hver generation af Golf.

Golfen og fabrikken. Helt fra begyndelsen nød Volkswagen-fabrikken i Wolfsburg og dens medarbejdere også godt af den vellykkede start på Golf I. Til dato er der bygget mere end 20 millioner enheder af Golf alene i Wolfsburg. De 17 millioner enheder af Golf, der indtil videre er bygget uden for Wolfsburg, er blevet produceret på andre tyske fabrikker samt i Belgien, Brasilien, Kina, Malaysia, Mexico, Slovakiet og Sydafrika. Også i denne forstand er Golf en verdensbil. Imidlertid har teknologierne i bilen på fineste måde stået som gode eksempler på progressiv tysk teknologisk udvikling.

1974. Golf I – Et billede på fremskridt. Ligesom alle efterfølgende generationer af Golf var den første også en afspejling af tidens state-of-the-art-teknologier og aktuelle biltrends. Og det gjaldt ikke kun den geniale pladsudnyttelse i kabinen eller frontmotoren og forhjulstrækket. Med den første Golf GTI (1976) viste Volkswagen vejen for en klasse af mere dynamiske familiebiler. Golf D (1976) og den senere Golf GTD (1982) sikrede gennembruddet for dieselmotoren i kompaktklassen. I 1979 lancerede Volkswagen den første Golf Cabriolet, der i en periode var den bedst sælgende cabriolet i verden. Dette var et frisk pust i denne bilklasse, der allerede på dette tidspunkt længe havde været kendt som Golf-klassen. I 1983 var der i alt solgt 6,9 millioner enheder af den første generation Golf på alle kontinenter - Golf I havde bevist, at den var en værdig arvetager til Boblen.

1983. Golf II – Milepælen. Volkswagens chefdesigner Andreas Mindt opsummerer det vigtigste øjeblik i Golf’ens historie: "Det var skiftet fra Golf I til Golf II. Volkswagens daværende chefdesigner Herbert Schäfer gjorde alt rigtigt lige der. Han moderniserede den anden Golf, men beholdt DNA'et fra den første generation. Denne overgang er ekstremt vigtig for Golfens historie. Golf har altid været en videreudvikling af denne originale model. Det er det særlige ved Golf, og æren for det tilfalder Herbert Schäfer." Teknologier som katalysator, ABS-bremser, 16-ventilet motor, G-lader og syncro-firehjulstræk blev for første gang introduceret i Golf II. I alt 6,3 millioner Golf II biler blev bygget mellem 1983 og 1991.

1991. Golf III – Sikkerhed har første prioritet. Fra august 1991 kickstartede Volkswagen med introduktionen af Golf III en æra med store fremskridt indenfor sikkerhed. I 1992 var det den første Golf, der kunne fås med frontairbags, og store fremskridt inden for karrosseridesign førte også til betydelige forbedringer i forhold til kollisionsegenskaber. En række andre milepæle er forbundet med Golf III, der blev produceret i 4,8 millioner enheder frem til 1997. Det gælder den sportslige VR6-topmodel med 2,8-liters 174 hk 6-cylindret motor, fartpilot og de første sideairbags. En vigtig tilføjelse til modelprogrammet var Golf Variant, der var den første stationcar-version af Golf.

1997. Golf IV – Stilikonet. Golf IV anses i dag for at være et designikon på grund af det faktum, at design-DNA som de enkle stilrene linjer og den karakteristiske brede C-stolpe på elegant vis var videreført fra Golf I.

Det var ikke kun eksteriøret, der gjorde Golf IV til noget særligt, den satte også en ny standard for interiørkvalitet i denne bilklasse. Teknisk havde Golf IV også meget nyt at byde på. Med introduktionen af ESP-systemet gjorde Volkswagen avancerede sikkerhedssystemer tilgængelig for det brede publikum. Golf IV blev også tilbudt med et usædvanligt stort udvalg af motorvarianter med 20-ventilede topstykker, turbolader og fire-, fem- eller seks cylindre. I 2002 præsenterede Volkswagen også den mest sportslige Golf til dato med R32, der kom med en 3,2-liters seks-cylindret motor, firehjulstræk og en tophastighed på 250 km/t. Det blev også den første Volkswagen med DSG-gearkasse i 2003. Da Golf IV blev afløst samme år, var der produceret 4,9 millioner enheder.

2003. Golf V – Klasseskel afskaffet. Med sin enestående komfort var den femte Golf - som blev lanceret i 2003 - langt foran mange konkurrenter i den øvre mellemstore klasse. Det samme gjaldt for kvalitet. En værdi, der understregede stabiliteten af det lasersvejsede karrosseri, var en stigning i vridningsstabilitet på op mod 35 %. For første gang var der også op til otte airbags om bord, bi-xenon-forlygter, 7-trins DSG-gearkasse og en ny undervogn med fireledet baghjulsophæng, der gav en suveræn kombination af komfort og dynamik. Det kom specielt til udtryk i den 200 hk stærke GTI og den firehjulstrukne R-version.

2008. Golf VI – Hightech i kompakt format. Ved udgangen af juli 2012 var der produceret yderligere 3,6 millioner enheder af Golf 6, der blev introduceret i 2008. Og sikkerheden tog endnu engang et stort skridt fremad: Igen var karrosseriet lasersvejset og så stabilt, at det sammen med de øvrige sikkerhedstiltag betød, at Golf 6 scorede de maksimale fem stjerner i Euro NCAP-crashtesten. Nye teknologier som Light Assist (avanceret fjernlysstyring), Park Assist, Hill Start Assist og adaptiv undervogn (DCC) gjorde Golf til "World Car of the Year" i 2009, og det var en af de mest avancerede kompakte biler i sin tid.

2012. Golf VII - Mindre vægt, mindre forbrug. I september 2012 fejrede Volkswagen verdenspremieren på den syvende generation Golf. Dens vægt blev reduceret med op til 100 kg i forhold til forgængeren, hvilket betød, at brændstofforbruget også blev reduceret med op til 23 procent. Nye teknologier som multikollisionsbremse, adaptiv fartpilot og frontassist, herunder City Emergency Braking System, blev tilføjet udvalget af assistentsystemer. I 2014 satte Volkswagen kursen mod æraen med elektrisk mobilitet med introduktionen af den nye e-Golf og plug-in-hybrid-versionen GTE. Sportsligt holdt Golf VII også fanen højt med en stribe af lovpriste GTI-modeller, der toppede med den 310 hk stærke Golf GTI Clubsport S, der satte omgangrekord for forhjulstrukne biler på den legendariske Nürburgring. En fleksibel og rummelig Sportvan blev også introduceret, og i alt blev der produceret 6,3 millioner enheder af Golf VII, da den takkede af i 2019.

Golf VIII - Den progressive moderne æra. Volkswagen præsenterede Golf VIII i oktober 2019. Med sine nye effektive mild- og plug-in-hybriddrivlinjer elektrificerede Golf den kompakte familiebil. Og som en af de første denne bilklasse tilbød Golf assisteret kørsel på et nyt niveau ved hjælp af Travel Assist-systemet, der både holder sikker afstand til forankørende trafik og holder bilen i midten af vognbanen. Den bød også på en forudseende fartpilot, der kunne aflæse lokale hastighedsgrænser og automatisk tilpasse hastigheden til disse. Intelligente adaptive IQ.LIGHT-LED-matrix-forlygter satter ny standard for lysteknologi. Selv indstigningmodeller har i dag funktioner som Lane Assist, Front Assist, LED-forlygter, LED-baglygter og automatisk klimaanlæg ombord som standard. Kombination af den adaptive undervogn (ekstraudstyr) og Vehicle-Dynamic-Manager-funktionen betyder, at Golf VIII leverer et niveau af komfort og dynamik, der tåler sammenligning med luksusbiler. Mere end en million Golf 8 er blevet solgt indtil videre, og til sommer introduceres en ny og gennemgribende opdateret Golf 8, der byder på en ny generation af infotainmentsystem, et mere intuitivt betjeningskoncept, et skarpere front- og bagendedesign samt nye effektive drivlinjer. Det omfatter nye plug-in hybrid-drivlinjer med en elektrisk rækkevidde, der nu er på mere end 100 kilometer (WLTP). Et oplyst VW-logo pryder også for første gang fronten på en Golf. Med en ny og optimeret stemmestyring og den AI-baserede chatbot ChatGPT gør Volkswagen endnu en gang spændende tekniske innovationer tilgængelige for det brede publikum.

Du kan læse mere om Golfens historie i den vedhæftede booklet “50 Years of Golf”.


Pressemeddelelsen blev sendt med Mynewsdesk